

Het FODMAP-dieet werd in 2005 ontwikkeld door wetenschappers van Monash University in Australië, met als doel de klachten van het prikkelbare darm syndroom (PDS) te verminderen. Tegenwoordig wordt dit dieet ook met succes toegepast bij andere gastro-intestinale aandoeningen, waaronder colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.
FODMAP's (fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen) zijn koolhydraten die moeilijk of helemaal niet in de dunne darm worden opgenomen. Vervolgens komen ze in de dikke darm terecht, waar ze door bacteriën worden afgebroken (gefermenteerd). Dit proces leidt tot gasvorming, wat kan resulteren in klachten zoals winderigheid, een opgeblazen gevoel en een opgezwollen buik. Naast gasvorming kunnen er ook buikpijn, buikkrampen, diarree en/of obstipatie optreden.
Niet iedereen reageert op alle FODMAP's. Daarnaast geven kleine hoeveelheden FODMAP's vaak weinig tot geen klachten. Het FODMAP-dieet wordt daarom niet als een dieet gezien, maar als een leerproces waarin u ontdekt welke voedingsmiddelen bij u klachten uitlokken en in welke hoeveelheden u ze kunt verdragen.
Vanwege de complexiteit wordt aangeraden om het FODMAP-bepekte dieet onder begeleiding te volgen. Dit vergroot de effectiviteit en helpt tekorten te voorkomen. Als FODMAP-diëtist bied ik u hier graag mijn ondersteuning aan. Het traject wordt gevolgd volgens de officiële Monash FODMAP-methode.
Werkwijze

Het FODMAP-dieet bestaat uit drie fasen:
-
Eliminatie
-
Herintroductie
-
Personalisatie
In de eliminatiefase worden producten die rijk zijn aan FODMAP's vermeden. De weggelaten producten worden vervangen door volwaardige alternatieven, zodat u geen tekorten aan voedingsstoffen oploopt.
Ik geef uitleg over de eerste fase van het FODMAP-dieet en voorzie u van de benodigde hulpmiddelen, zoals checklijsten, een brochure voor boodschappen, kooktips en voorbeeldmenu's. Zo kunt u het dieet eenvoudig starten. Als u de Monash-app wilt gebruiken, leg ik uit hoe deze app werkt en waar u op moet letten. Het verminderen van klachten treedt meestal op na 2-6 weken. De eliminatiefase mag maximaal 8 weken duren om uw darmgezondheid niet in gevaar te brengen.
In de herintroductiefase worden FODMAP-rijke producten per groep geleidelijk opnieuw geïntroduceerd om te testen voor welke FODMAP's en in welke hoeveelheden u gevoelig bent.
Ik leg u stap voor stap uit hoe de herintroductie uitgevoerd wordt, welke producten u hiervoor kunt gebruiken en waar u op moet letten. U ontvangt van mij introductieschema's waarmee u thuis de tweede fase van het FODMAP-dieet kunt starten. Volgens de Monash-methode duurt de herintroductiefase 6 tot 8 weken, maar deze kan worden verlengd afhankelijk van uw situatie, wensen en behoeften.
In de personalisatiefase identificeren we de triggers en optimaliseren we uw eetpatroon op basis van de bevindingen uit de herintroductiefase. Hierdoor kunt u het gepersonaliseerde FODMAP-beperkte dieet voortzetten met zo min mogelijk beperkingen en zonder terugkerende klachten.
Het volledige FODMAP-dieet en het FODMAP-light-dieet

Twee aanpakken van het FODMAP-dieet:
-
Top-down: het volledige FODMAP-dieet
-
Bottom-up: het FODMAP-light-dieet
De keuze tussen de volledige en de lichte variant hangt af van uw situatie en uw wensen.
Top-down: het volledige FODMAP-dieet
Dit is de meest intensieve aanpak. In de eliminatiefase worden alle voedingsmiddelen die rijk zijn aan FODMAP's volledig vermeden. Nadat de klachten voldoende zijn afgenomen, volgen de uitgebreide herintroductie- en personalisatiefasen.
Bottom-up: het FODMAP-light-dieet
Bij de milde variant worden niet alle FODMAP's geëlimineerd, maar alleen de grootste triggers. Deze worden vastgesteld aan de hand van uw klachtenpatroon. De herintroductiefase is vaak korter dan bij de top-downaanpak, omdat het accent ligt op het vermijden van slechts een aantal potentieel problematische voedingsmiddelen.
Begeleiding in Houten, Vreeland (Stichtse Vecht) of online via videobellen.